搜尋

前排係偶然機會下睇咗畫展。一眼望埋去全部都係一幅幅顏色鮮艷的肉感女孩。女孩是赤裸,但又自在地擺佢喜歡既post,做佢喜歡的事。那一刻我感覺係開心、有動力同自在既。現今社會崇尚瘦就是美,彷彿身上有肉都係罪過。當我地日日努力瘦身既時候,好似又無咩諗過究竟係邊個人去訂瘦就係靚呢套標準。總之無論你係咩膚色、咩年齡、父母係咩身形都好,女仔腰圍最好keep係24吋,體重100磅之內就最perfect。我有時諗,係邊個話瘦就係靚架呢?可以令到全世界既男男女女拼了命去追求呢一套清晰不過既標準,絕對不會有半點懸念。為什麼是清晰不過?因為就只有單一的指標—瘦!咁即係人人都要變做Barbie & Ken 先叫達標,否則你就是loser,靚衫你carry唔到、情人又搵唔到、影相打卡一係你識PS改圖,如果唔係都係無你份。咁我又唔明,其實係人揀衫,定衫揀人呢?如果對方只要你一肥就唔要你,咁佢鍾意既係你個人整體,定係某一部份呢?唔知道大家有否覺得,時下既俊男美女無論樣貌,身型都好相似,因為大家對於美既追求,目標都係好一致的。可能你會問,想靚去做gym瘦身有咩問題?咁其實我又覺得以健康方法令自己身型靚啲,人又自信啲,又真係無咩問題。只不過我會諗咩係靚呢?靚唔靚係人哋話,定係自己點睇先最重要?我有問過自己身體想唔想咁瘦同咁“靚”嗎? 除左你自己,無人比你同自己身體更親密。可是我地都習慣將自己身體話事權轉交比外人,由人哋決定你點先叫靚。而最可悲既係我哋都總係覺得自己唔夠靚,就係因為無辦法達到那不知由誰而訂既單一標準。我相信唯有你自己先最了解自己身體想點,只要你願意同佢接觸,靜心聽下你身體需要同想法,而當你願意同自己身體親近,自然就散發出那份自信自在的氣息,就係你最靚既一面。

P.S.寫比大家睇,同時都係寫比自己,共勉之!(笑emoji)

文:文ly 圖:https://fb.me/e/4NaCsO5fI 脂脂肪的世界 原畫展

============================

#明愛賽會馬會婚姻培育計劃親密頻道 #香港賽馬會慈善信託基金 #Intimacychannel #love #relationship #intimacy #親密關係 #親密的自己 #bodyintimacy #無人比你同自己身體更親密 #beauty #靚不是單一指標 #脂脂肪的世界原畫展 #gigifong #脂脂肪

10 次瀏覽0 則留言

最新文章

查看全部