top of page

​最新活動

戀愛

「親密對談」
情聖Round噏 

29/1, 20/2, 24/3, 19/4    / 7:30  - 9:30 PM

人生總會遇上關係上好多難關同挑戰, 親密頻道每年都會就唔同男女情感關係嘅題目去探討現代人對情感世界及親密關係嘅看法,拆解當中嘅情緒流動,梳理係關係中人嘅內心需要。今年我哋再次以大家都關心嘅情感關係問題上,透過與唔同經歷同背景嘅朋友對話, 我哋同大家一起探索現代人嘅情感關係中嘅需要,或許當中你都唔難發現到自己嘅身影,誠邀大家一同來探索自己嘅情感親密國度。

調色盤

"Lost and Found" 情傷x藝術療癒小組

11/3, 18/3, 25/3, 1/4/2023    / 2-5 PM

甚麼是「情傷」?也許每個人心中的答案都不盡相同。

曾經有人描述過,情感的創傷就好像留在掌心的一根刺。不察覺的時候,便由它一直存在;但當再嘗試緊握雙手時,便清楚感受到刺痛。有時甚至痛得不敢再捉緊下一段關係,對感情充滿猶豫。

處於單身的你,也許有時真心想找一個伴;又或害怕再受傷害,而把自己牢牢封閉。一直努力想忘卻過去,但又裹足不前,呢段時間你有冇真正好好照料過自己的傷口?又知唔知自己尋尋覓覓的是甚麼呢?點樣可以從過去的傷痛走出來,重新建立親密關係?

透過一連串活動及藝術創作,開展一次與自己重新連繫的療癒旅程。

bottom of page